230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Bileća: Pilot projekat - prečistač otpadnih voda

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić insistirala je u Češkoj da RS bude odobren pilot projekat o prečistaču otpadnih voda u opštini Bileća.

110806-bileca_voda

"Predstavnici dva ministarstva Vlade Češke Republike znaju za ovaj projekat i pokrenuli su određene aktivnosti po tom pitanju, ali su istakli da je to ipak proces koji od godinu, do godinu i po dana mora da traje da bi prošao sve neophodne procedure po njihovim zakonima", rekla je Golićeva.

Ona je u Češkoj, na seminaru koji je posvećen najboljim praksama u zbrinjavanju čvrstog otpada, predložila da se Srpskoj pomogne u nabavci kamiona i kontejnera za komunalna preduzeća za prikupljanje ambalažnog otpada.

"Oni su voljni da zajedno sa nama realizuju ovaj projekat, ali su nas uputili preko njihove Ambasade, ističući da Češka razvojna agencija mora da odobri projekte te vrste", istakla je Golić i dodala da bi njihova pomoć bila iskazana preko IPA fondova.

Golić je dodala da je Češka država izdvojila šest miliona evra za BiH za oblast zaštite životne sredine, za oblast poljoprivrede i oblast turizma.

"Ono što oni u samom početku mogu da nam ponude jeste to da dođu njihovi stručnjaci koji će nam pomoći u harmonizaciji naše legislative i izrade naše legislative u skladu sa EU standardima", istakla je Golić.

Ona je dodala da je dogovorena i posjeta delegacije jedne češke kompanije, koja se bavi zaštitom životne sredine, i koja bi uskoro trebalo da dođe u RS i BiH.

Golić je istakla da će u toku njene druge posjete Češkoj delegacija Srpske danas još posjetiti opštinu Kladno, kako bi se stekao uvid u način prikupljanja, organizacije i zbrinjavanja ambalaže i ambalažnog otpada.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić i pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine Svjetlana Radusin učestvuju na seminaru posvećenom najboljim praksama u zbrinjavanju čvrstog otpada koji se održava u Češkoj.

Golić u Češkoj boravi od 14. do 16. septembra, kada će posjetiti Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Češke, češko Ministarstvo industrije i trgovine i kompanije EKO - KOM koja ima vrhunske rezultate u oblasti upravljanja otpadom.

U program seminara uključena je i posjeta češkim opštinama koje su uključene u sistem EKO - KOM. Organizator ovog seminara je Ministarstvo industrije i trgovine Republike Češke.