230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Promocija zbirke poezije Stojana Jankovića

"Drvored snova", naziv je prve zbirke poezije autora Stojana Jankovića, promovisane sinoć u Narodnoj biblioteci Trebinje.

110916-promocija_knjige_jankovic

Prvu zbirku poezije mladog trebinjskog pjesnika čine 78 pjesama podjeljenih u tri ciklusa – Slavska priča, Eho i Stiha slalom.

O Jankovićevoj zbirki poezije, govorili su profesor Ružica Komar i književnica Gordana Vlahović, koja je, ovom prilikom, svoju najnoviju knjigu kritika i eseja, poklonila Narodnoj biblioteci Trebinje, a mladom pjesniku svoju knjigu zapisa o Hercegovini.

110916-promocija_knjige_jankovic_017

Govoreći na promociji, prof. Ružica Komar, recenzent knjige „Drvored snova" istakla je da konkretni pjesnički izraz u ovoj zbirki, mada početnički, obećava svježinu osjećanja i misli.

„Naš mladi poeta razmišlja o teškim pitanjima života neposredno i dječijim glasom zapitanosti. Plijeni iskrenošću, bez viška riječi, u kratkom stihu, bez poze i patetike, sa kritičkim preispitivanjem sebe i spoljnjeg svijeta. Uvjerljivo, ritmom jezičkih znakova i simbola meditira i poeziji za koju je davno rečeno da je kraljica umjetnosti", rekla je prof. Ružica Komar.

U osvrtu na Jankovićev književni prvenac, književnica Gordana Vlahović je istakla da svojom poezijom mladi pjesnik pokušava da spozna tajne čovjekova delanja, šta je to što ga čini bićem punim kontrasta.

110916-promocija_knjige_jankovic_009

„Janković se ne razbacuje rečima, racionalno ih koristi, ne umanjujući time emotivni efekat. Koristi često rimu, koju u kasnijem pevanju može redukovati, te jezičko stilska sredstva - anaforu, simbol, metaforu, retorsko pitanje, inverziju, čime obogaćuje poetski izraz", rekla je Gordana Vlahović, dodajući da će svoju pjesničku žicu, koju nesumnjivo Janković posjeduje, najbolje izgrađivati čitanjem dobrih knjiga, posebno poezije.

Autor, večeras promovisane, zbirke pjesama je osamnaestogodišnjak, „Vukovac" od osnovne škole, te đak generacije trebinjske Gimnazije.

110916-promocija_knjige_jankovic1

Prva zbirka poezije Stojana Jankovića „Drvored snova" izašla je u izdanju zadužbine „Petar Kočić" iz Banjaluke, u biblioteci „Jablan".

U muzičkom dijelu programa promocije nastupili su: Nina Radlović, Marija Ninković, Marija Drašković i Nikola Jelačić.

110916-promocija_knjige_jankovic_011

(Opština Trebinje/Lokoportal)