230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Novinari BiH u vrlo lošem položaju

"Novinari su u vrlo lošem položaju u BiH i zbog toga sve više podležu pritisku i uticaju novca i tako u svakodnevnoj tržišnoj borbi za publiku i dobit, krše etički kodeks",  istakao je Milan Vego profesor Univerziteta u Mostaru na Ekspertskoj debati koja je danas održana u Hotelu Platani.

110923-debata_americki_kutak_025

Debatu je organizovalo Udruženje novinara BiH.

Teme današnje debate kojoj je prisustvovao mali broj novinara iz Hercegovine bile su:

  • Istina kao temelj etičnosti
  • Etički standardi u lokalnim medijima
  • Etika i novinarstvo
  • Granice novinarske slobode 

"Novinari su danas produžena ruka cjelokupne situaciju u BiH, tako da ne možemo govoriti o velikom prisustvu etike u novinarstvu, pogotovo ne u istraživačkom novinarstvu, gdje novinari moraju da se drže bar dvije glavne stvari u novinarstvu a to su objektivnost i etičnost. Novinari danas često zaboravljaju te stvari, a s druge strane mogu da nanesu ogromne štete pojedinim licima i organizacijama" istakao je Vego i dodao da je danas standard novinara u veoma lošem položaju i vrlo malo novinara je zadovoljno situacijom u BiH.

110923-debata_americki_kutak_008

 Građani BiH preplavljeni su štampom i emisijama koje svoju popularnost u najvećoj mjeri temelje na navodnoj neposrednosti i udovoljavanju željama konzumenata informacija.

110923-debata_americki_kutak_016

"Mi kao novinari imamo potrebu, uostalom kao i sve profesije, da imamo istinitu informaciju, a to je temelj naših odnosa, jer bez toga nemamo dobrih odnosa i dobre komunikacije. Mediji imaju veliku odgovornost kad je riječ o istini i mislim da je istina vrijedna svake borbe i zalaganja. Ako nemamo dovoljno istine i ako ne krenemo otvorena srca u komunikaciju, a možemo govoriti otvoreno i pošteno samo na temelju istine, onda ne možemo ni graditi sam sistem novinarsta, bez obzira kroz koje medije se informacije provlače i na koji se način plasiraju. Novinari su uvijek pod određenim  pritiskom i mi moramo naučiti raditi i djelovati pod tim pritiskom, jer moramo ostati dosljedan sebe i svog posla," navela je Ivanka Džajić, direktorica Radio Čapljina.

110923-debata_americki_kutak_010