230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Fića hercegovačkog Flojda mami uzdahe

Najpopularniji i najslavniji automobil svih vremena na našim putevima "zastava 750" ili popularni "fića" doživio je potpunu transformaciju i od starog, zarđalog parčeta željeza, postao prava atrakcija zahvaljujući Darku Okuki (27) iz Berkovića.

110927-fica

Kao što je vozač Flojd, kojeg je u filmu "Nacionalna klasa" glumio Dragan Nikolić, bio simbol za "fiću", tako je i Okuka postao poznat Hercegovcima.

Poslije više od pola godine rada i zahvaljujući pozamašnoj sumi novca napravljen je automobil koji mami uzdahe prolaznika gdje god se pojavi bilo u istočnoj ili zapadnoj Hercegovini.

Ponosni vlasnik mu tepa i o njemu priča kao o živom biću. Kaže da je proizveden davne 1975. godine, a dok drugi uživaju u "mercedesu" ili "poršeu" Darko uživa u "fići", kojeg još smatra nacionalnim automobilom, iako one države više nema.

- "Fiće" su specifični automobili kojima treba dosta da bi se reparirali, jer su u pitanju davno proizvedeni automobili koji su se vozili uglavnom po makadamima, pa su im i podovi, ali i limovi i ostali dijelovi poprilično dotrajali. Trebalo mi je dosta strpljenja, truda, para i ljubavi da sve sastavim - kaže Okuka, smješkajući se naslonjen na svog ljubimca.

Od starog očevog automobila, napuštenog odavno, zaraslog u šiblje i kupinu, za kojeg su trgovci starim željezom davali 50 maraka, Darko je napravio automobil za koji mu danas nude više od 4.000 evra, kao i mnoga nova vozila stara svega nekoliko godina.

110927-fica1

- Gdje god se pojavim sa svojim crvenim kabrioletom svi ga gledaju kao da je svemirski brod. Gdje se parkiram moram čekati dobar dio vremena da se posmatrači raziđu pa da krenem. Dobijam razne ponude da prodam "fiću", zamijenim za mlađi automobil, kao i pozamašnu sumu novca, a i auto-kuće su zainteresovane da ga kupe, ali meni se ne rastaje od mog ljubimca - priča sa ponosom Okuka i kaže da ga je ovo zadovoljstvo koštalo 2.000 evra.

Okukin "fića" je atestiran i uredno registrovan, a na njemu osim njegovih originalnih nalaze se i dijelovi drugih vozila. Motor je originalni italijanski, potpuno rastavljen i promijenjeno je sve što je bilo potrebno.

Nabavio je sve originalne dijelove iz "Zastave" za "fiću", sjedišta su iz "renoa pet", farovi od "golfa dvojke" novi sa ksenon svjetlima i led diodama, branici od "fijata uno", unutra je obložen eko kožom...

- Svaki dio na "fići" sam skinuo i očistio, a koji je trebalo zamijenio novim dijelom i ugradio dosta dijelova iz drugih automobila. Sada je na njemu sve novo i ispravno - kaže Okuka i dodaje da jedina prava i istinska ljubav ostaje mu automobil koji su vozali brojni Jugosloveni, a koji je danas, nažalost, pao u zaborav.

Ime iz stripa

"Fića" je dobio ime po junaku iz stripa. Naime, u vrijeme pojavljivanja ovog automobila, u listu "Borba" izlazio je strip "Kurir Fića". Ime glavnog lika našem narodu je poslužilo da upravo tako nazove prvi nacionalni automobil. Prvi "fića" proizveden je 1955. godine po licenci italijanskog "Fijata". Za 30 godina, koliko se proizvodio, iz kragujevačke "Zastave" izašlo je 923.487 primjeraka. Posljednji proizvedeni primjerak čuva se u "Zastavinom" muzeju.

(Opština Berkovići)