230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Udruženje gluvih Trebinja dobilo prostorije

Povodom 29. septembra, Međunarodnog dana gluvih i nagluvih osoba, danas su u našem gradu, u prisustvu predstavnika lokalnih vlasti i Centra za socijalni rad, te gluvih i nagluvih lica istočne Hercegovine, predate na korišćenje prostorije Međuopštinskog udruženja gluvih i nagluvih osoba Trebinje.

111001-gluvi

Dubravka Ostojić, predsjednik Saveza gluvih i nagluvih Republike Srpske, istakla je da ova lica imaju brojne probleme, ali da republičke vlasti u poslednje vrijeme nastoje, preko novog Zakona o socijalnoj zaštiti invalida, te probleme riješe.

„Do sada se Zakon primjenjivao samo u nekim opštinama Srpske, a kad se usvoji novi, onda će važiti za sve u RS", istakla je Dubravka Ostojić, dodajući da najveći problem gluvih i nagluvih lica jeste njihovo obrazovanje i izbor zanimanja, zatim nalažnje adekvatnog posla.

111001-gluvi1

„Zato je potrebno izvršiti reformu obrazovanja gluve djece. Osim toga, i pored propisa koji regulišu obavezu zapošljavanja invalida, ta obaveza se ne ispunjava u potrebnoj mjeri. Vjerujem da će se primjenom novih propisa ta situacija poboljšati", rekla je Ostojić.

Slavko Bratić, predsjednik Međuopštinsko udruženja gluvih i nagluvih osoba Trebinje istakao je da danas otvorene prostorije znače mnogo za dalje aktivnosti Udruženja.

„Gluvi i nagluvi u našem okruženju su u nepovoljnom položaju. Samo njih šest radi. Uz podršku opštinskih vlasti i načelnika Opštine, kao i Centra za socijalni rad, dobili smo ove prostorije na korišćenje, koje će omogućiti bolji rad udruženja. Za iduću godinu konkurisaćemo za budžeska sredstva. Ove prostorije su privremeno rješnje i siguran sam da će nam Opština i Centar za socijalni rad i ubuduće pomagati i obezbijediti nam stalne prostorije", rekao je Veljko Ćurić, tehnički sekretar trebinjskog Udruženja.

Savez gluvih i nagluvih RS čine 13 registrovanih organizacija.

Međuopštinsko udruženja gluvih i nagluvih osoba Trebinje osnovano je prije godinu dana (24.9.2010.), a okuplja dvadesetak gluvih i nagluvih osoba sa područja opština istočnohercegovačke regije.

U okviru današnje svečanosti održan je okrugli sto na temu Značaj osnivanja udruženja za invalidne osobe, a za članove trebinjskog Udruženja i goste upriličen je obilazak kulturno-istorijskih spomenika u našem gradu.

Svjetski dan gluvih i nedjelja gluvih obilježava se svake godine u poslednjoj sedmici septembra od 1958. godine u znak sjećanja na osnivanje Svjetske federacije gluvih, koja je osnovana 23. septembra 1951.

Misija Svetske federacije je da promoviše ljudska prava gluvih ljudi, uključujući i pravo da se prizna znakovni jezik i da gluvi imaju jednake mogućnosti u svim sferama života, uključujući pristup obrazovanju i informacijama.

(Opština Trebinje)