230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Trebinje - Balkanski filmski centar

Predsjednik RS Milorad Dodik danas je boravio u Trebinju, gdje je posjetio lokalitete na kojima proslavljeni srpsko režiser Emira Kusturica, dvostruki laureat "Zlatne palme", ovih dana snima igrano dokumentarni film sa temomom pravoslavlja.

111003-kusta_dodik

„Sa Emirom Kusturicom sarađujemo veoma intenzivn. „Andrić grad" napreduje planiranom dinamikom. Planiramo da zajedno sa eparhijom Zahumsko hercegovačkom i primorskom napravimo i regionalni filmski centar u blizini manastira Duži", rekao je danas u Trebinju predsjednik RS Milorad Dodik.

Prema njegovim riječima Emir Kusturica i njegova ekipa u Trebinju snimaju jedan izuzetno važan film za pravoslavlje, a današnja posjeta je jedna vrsta podrške realizaciji ovog projekta.

"Snimamo na jednom sjajnom lokalitetu na trebinjskim brdima, sa koga se Hercegovina vidi mnogo bolje nego što se pruža pogled sa američkog Grand Kanjona. Nadam se da ideja koju dugo nosim u sebi, a to je ideja da Trebinje i ovaj dio RS postanu balkanski centar za snimanje filmova, uskoro postati i realnost. Veoma sam zadovoljan dosadašnjim tokom snimanja, jer sve ide po planiranoj dinamici", kaže Kusturica.

Podsjećamo, riječ je o desetomintnom filmu, u okviru šireg filma o sedam svjetskih religija, gdje je glavni junak pravoslavni monah, koga glumi Kustrurica, a koji živi na neobičan način. Nakon svakodnevnih obaveza u manastiru, glavni junak ima svoj ritual i nosi dvije vreće kamenja na vrh brda, pati se, vuče i gura to kamenje. Kada dođe na vrh brda, isplače se, izbaci to kamenje i vrati se nazad.

(Opština Trebinje/Lokoportal)