230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Kampanja MUP-a RS: Spriječimo vršnjačko nasilje

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske provodi Kampanju pod nazivom "Spriječimo vršnjačko nasilje", s ciljem prevencije pojava novih slučajeva nasilja među djecom i omladinom.

111013-vrsnjacko_nasilje_press_011

 

Policijski službenici Centra javne bezbjednosti Trebinje, su u sklopu Kampanje, u periodu od 13.10. do 26.10.2011.godine, organizovali okrugli sto sa direktorima i pedagozima prosvjetno-obrazovnih ustanova, kao i sa roditeljima i učenicima kako bi konkretnim prijedlozima preventivno djelovali, odnosno zajedničkim radom doprinijeli smanjenju nezakonitih radnji izvršenih nad i od strane maloljetnika.

U prvih devet mjeseci ove godine na području opštine Trebinje evidentirano je 12 krivičnih djela koja su počinili maloljetnici, što je za 54 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, rekao je Zoran Miljanović, komandir Policijske stanice Trebinje.

111013-vrsnjacko_nasilje_press_017

On je u izjavi novinarima naveo da je u prvih devet mjeseci prošle godine prijavljeno ukupno 26 krivičnih djela koja su počinili maloljetnici, te da je u oba slučaja bilo po jedno vršnjačko nasilje.

"Suzbijanje svih oblika nasilja zahtjeva aktivno uključivanje svih u proces edukacije i prevencije koji će početi od učenika, nastavnika i roditelja. Ono što se ne smije zaboraviti jeste da je agresivnost osobina koja se razvija u ranom djetinjstvu pa

ju je potrebno prepoznati još u vrtićkom uzrastu i pravilno na nju reagovati," dodao je Mijanović.

Predstavnici trebinjskih osnovnih i srednjih škola kažu da u ovim obrazovnim institucijama nema težih oblika vršnjačkog nasilja, veća da se radi, uglavnom, o nesuglasicama i sitnijim konfliktima.

Dragan Mrdić, direktor Osnovne škole "Sveti Vasilije Otroški", smatra da najčešće tužilaštava na vrijeme ne odrede posao kada su u pitanju ova krivična djela, navodeći primjer da je u ovoj obrazovnoj ustanovi tokom prošle godine evidentiran jedan slučaj vršnjačkog nasilja gdje je svoj posao uradila škola i policija, ali nadležno tužilaštvo nije ništa preduzelo, pa je isti učenik počinio teže djelo.

Nedjeljka Ilijić, pedagog Tehničke škole, kaže da nisu imali evidentiran nijedan slučaj vršnjačkog nasilja, ali da se učeniku koji napravi neku težu povredu izriče određena disciplinska mjera, te da je najteža isključenje iz škole.

Ona smatra da je porodica osnovna ćelija društva koja treba da prati ponašanje djece.

Prosvjetni radnici smatraju da treba poboljšati saradnju, odnosno napraviti jedinstven sistem informacija o učenicima koji dolaze iz osnovnih u srednje škole, u koji bi imali uvid Centar za socijalni rad, kao i ostale nadležne institiucije.

Saša Pešikan iz Omladinskog centra Trebinje smatra da maloljetničkog nasilja ima, ali da se ne prijavljuje.

"Vršnjačko nasilje postoji i van škola, a počinioci su, uglavnom starosne dobi od 14 do 18 godina", kaže Pešikan i navodi da su najčešći oblici nasilja tuče koje nastaju usljed konzumiranja alkohola i droga.

Kampanju "Spriječimo vršnjačko nasilje provodi MUP RS, a okrugli stolovi o ovoj temi biće organizovani i u ostalim gradovima Istočne Hercegovine.

Vršnjačko nasilje podrazumijeva svako fizičko ili psihičko nasilno ponašanje usmjereno na djecu od strane njihovih vršnjaka, koje je počinjeno sa ciljem povređivanja i ponavljanja istog obrasca ponašanja sa namjerom da se drugi povrijedi. 

„Ne postoji ni jedan poseban razlog zbog kojeg neko dijete postaje nasilnik, već razni činioci iz njegove sredine dovode do razvoja nasilnikog ponašanja. Budući da je ovo ponašanje naučeno, od njega se može i „odučiti". Obrazac nasilničkog ponašanja može započeti već na dvogodišnjem uzrastu; što je dijete starije teže se mijenja. Djecu - nasilnike prati veći rizik od problema u budućnosti. Nasilništvo je obrazac nepoštovanja drugih, koji potiče iz sredine u kojoj živimo, a koja ga na neki način prihvata. Situacije u kojima se danas u školi dešava vršnjačko nasilje posljedica su različitih sukoba."