230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

IRB počinje kontrolu u Industriji alata

Investiciono-razvojna banka RS obaviće danas i sutra kontrolu izvršenja obaveza iz privatizacionog ugovora u Industriji alata Trebinje, potvrđeno je "Glasu Srpske" u IRB-u.

111008-iat1

Savjet za privatizaciju RS zadužio je početkom ovog mjeseca IRB da izvrši kontrolu obaveza iz ugovora o privatizaciji Industrije alata Trebinje, s posebnim akcentom na poštovanje broja zaposlenih, investiranje i formiranje preduzeća u krugu Industrije alata koje se bavi proizvodnjom hrane, a potom prodaju svog učešća preduzeću "Svislajon Takovo", kao i na procjenu finansijskog stanja preduzeća u trenutku privatizacije i danas.

Predsjednik Sindikata metalaca i rudara u Svislajon Industriji alata Trebinje Boško Pikula kaže da bi raskid ugovora o privatizaciji bio poguban za radnike.

- Očekujemo da Vlada i vlasnik preduzeća postignu kompromis, jer nije u redu da se neko igra sa sudbinom 1.500 porodica. Ako dođe do raskida ugovora spremni smo na najradikalnije poteze jer nemamo šta da izgubimo – kaže Pikula.

Optimisti nisu u Sindikalnoj organizaciji IAT-a, koja djeluje pri Sindikatu metalske industrije i rudarstva RS. Njen predsjednik Risto Pravica ističe da je pogon IAT-a u Nevesinju zatvoren prije nekoliko godina, da se od dana privatizacije do danas ne isplaćuje zagarantovana plata, te da se ne poštuju opšti i granski kolektivni ugovori.

- Vrijednost kapitala na dan prodaje iznosila je 38 miliona maraka, a danas je 17,5 miliona. Dug za neuplaćene obaveze na plate, na kraju septembra prošle godine iznosio je 11 miliona maraka, a ni danas se ne uplaćuju. Topli obrok od 125 KM se isplaćuje u robi u diskontu poslodavca. Pojedini rukovodioci vrše pritisak na radnike, članove našeg sindikata, traže da napuste naše redove i učlane se u Konfederalni sindikat – istakao je Pravica.

U upravi nekadašnjeg nosioca razvoja istočne Hercegovine nadaju se povoljnom ishodu i rješenju novonastalih problema.

- Ubijeđen sam da će do rješenja doći. Nije moguće da sadašnjih 950 ljudi vraća dug koji je za deset godina napravilo njih 2.500 – kaže generalni direktor SL IAT Trebinje Bogdan Golić.

Vlasnik Industrije alata Rodoljub Drašković kaže da je spreman da stavi potpis na novi aneks kupoprodajnog ugovora, ali "ne i na odredbe koje Industrija alata ne može da ostvari".

- Bez pomoći cijeli dug ne može biti isplaćen – kategoričan je Drašković i uvjerava da je spreman i da "sporazumno raskine ugovor bez traženja ikakve odštete". (Glas Srpske)