230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Prioritet CJB Trebinje: Požari na autima i maloljetnička delikvencija

Od početka godine na području CJB Trebinje izgorjela su četiri vozila, od kojih tri čiji su vlasnici ili korisnici policijski službenici, dok su prošle godine bila četiri takva slučaja, pa će rasvjetljavanje ovih krivičnih djela biti prioritet policije u narednom periodu.

111026-auta

"Jedini evidentan problem na ovom području su požari na vozilima, a s obzirom da se radi o djelima koja su složena policija preduzima operativne radnje kako bi dokazala određena saznanja o izvršiocima i protiv njih dokumentovala izvještaje", kaže portparol CJB Trebinje Rajna Parežanin, napominjući da je rasvijetljen jedan ovakav slučaj iz 2010. i protiv jednog lica dostavljen izvještaj Okružnom tužilaštvu.

111026-bmw

Bezbjednosnu situaciju na području Centra Parežaninova je ocijenila dobrom, o čemu govori i ukupna rasvijetljenost krivičnih djela od 83,23 odsto, a po nepoznatom izvršiocu 69,49 odsto.

Ona je istakla da su rasvijetljena sva krivična djela protiv života i tijela u prvih devet mjeseci, a riječ je jednom ubistvu i dva ubistva u pokušaju, o čemu su izvještaji dostavljeni Okružnom tužilaštvu Trebinje.

"Od početka godine policija je dokumentovala devet krivičnih djela neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga protiv 45 lica, od kojih su 17 povratnici u vršenju krivičnih djela. Pronađeno je i oduzeto oko 70 kilograma marihuane-skanka, 72 stabljike indijske konoplje, 119 komada sjemena konoplje i 3,3 grama spida", navela je Parežaninova.

111026-skank

Kada je riječ o problemu krađe vozila, koji je ranijih godina bio jedan od gorućih, policija je od ukupno 18 otuđenih vozila ove godine pronašla i vlasnicima vratila 11, dok je jedno vozilo pronašao sam vlasnik.

"Osim toga, policijski službenici su pronašli i vratili vlasnicima četiri vozila koja su otuđena ranijih godina i to dva vozila otuđena u Trebinju 1996. i 2007.godine, jedno otuđeno u Mostaru 2011. i vozilo ukradeno u Sarajevu 2011.", precizirala je portparol CJB Trebinje.

Akcenat u radu policije u CJB Trebinje bio je i prevencija maloljetničke delinkvencije

"Tokom prošle školske godine policijski službenici su održali više edukativnih predavanja za učenike osnovnih i srednjih škola, sastanke sa nadležnim iz škola, centara za socijalni rad i nevladinim organizacijama koje se bave problematikom vršnjačkog nasilja kako bi zajedničkim djelovanjem doprinijeli da se ovakva djela ne dešavaju", rekla je ona.

111013-vrsnjacko_nasilje_press_011

Od ukupnog broja krivičnih djela koja su počinili maloljetnici u 2011. godini samo jedno djelo ima obilježje vršnjačkog nasilja, a od ukupno evidentirana 352 kriivična djela za prvih devet mjeseci ove godine maloljetnici su izvršili 26.

Parežaninova kaže da su ove godine evidentirana i dva krivična djela u vezi sa zloupotrebom maloljetnika putem ineterneta, Policija je identifikovala izvršioce, djela su rasvijetljena, dokumentovana i izvještaj dostavljen Okružnom tužilaštvu.