230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Otvorene prostorije Udruženja dijabetičara

Prigodnom svečanošću, priređenom u prisustvu brojnih zvanica, zdravstvenih radika, predstavika lokalne samouprave i članova, juče su u trebinjskom naselju Tini otvorene nove prostorije Udruženja dijabetičara opštine Trebinje, osnovanog prije tri godine.

111029-dijabeticari

Zahvaljujući se lokalnoj zajednici, trebinjskim zdravstvenim ustanovama, Hidroelektranama na Trebišnjici i Ministarstvu zdravlja RS, te mnogim firmama i pojedincima na pruženoj pomoći u radu i obezbjeđivanju prostorija, Zoran Mirdinja, predsjednik Udruženja kazao je da će nove prostorije podstaći na bolji i kvalitetniji rad članova Udruženja.

„Siguran sam da ćemo opravdati uložene sredstva i vjerujem da će nove prostorije označiti i novi i kvalitetniji način rada našeg Udruženja", rekao je Mirdinja.

Pomoćnik Ministra zdravlja i socijalne zaštite RS dr Amela Lolić, istakla je da će prostorije Udruženja dijabetičara opštine Trebinje poslužiti u svrhu preventivne borbe protiv šećerne bolesti.

„Članovi trebinjskog Udruženja i stručno medicinsko osoblje u ovim prostorijama edukovaće stanovništvo o značaju borbe protiv dijabetesa, ali i pomagati u prevazilaženju komplikacija i omogućavanju kvalitetnijeg života oboljelih", rekla je dr Amela Lolić, dodajući da Vlada RS provodi brojne projekte vezane za edukaciji stanovništva po pitanju dijabetesa, te materijalno pomaže udruženja dijabetičara i zdravstvene ustanove koje se bave ovom problematikom.

111029-dijabetis

Ona je istakla da je u svijetu povećan broj oboljelih od ove bolesti, što je slučaj i na ovim prostorima.

„Ne možemo reći da se taj broj može smanjiti, ali možemo uticati na smanjenje komplikacija koje su kod ove bolesti vrlo ozbiljne i mogu ozbiljno narušiti kvalitet života, imati teške, pa čak i tragične posledice", pojasnila je dr Lolić.

Pozdravljajući skup u ime lokalne zajednice načelnik Opštine Trebinje dr Dobroslav Ćuk je izrazio zadovoljstvo radom trebinjskog Udruženja dijabetičara i dodao: „Lokalna zajednica i ubuduće pružaće punu podršku radu i aktivnostima ovog, kao i drugih udruženja koja rade na očuvanju zdravlja stanovništva".

Prema riječima dr Slavice Turanjanin, interniste endokrinologa, svim oboljelim od dijabetesa, kao i članovima njihovih porodica Udruženje stoji na usluzi, te da će nove prostorije omogućiti da se zajedničkim snagama bore protiv ove opake bolesti.

Dr Zoran Pudar, pedijatar endokrinolog istakao je ovom prilikom da na području istične Hercegovine ima dvadesetak djece oboljelih od dijabetesa. Dr Pudar upozorava da je najvažnije bolest otkriti na vrijeme, shvatiti njenu težinu i neophodnost stručne ljekarske kontrole, te posebno mladima, u cilju preventive, preporučuje fizičku aktivnost i pravilnu ishranu.

 

Prema riječima prof. dr Snježane Popović Pejčić, nacionalnog koordinatora za dijabetes RS, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS provodi projekat Dijabetes melitus podržavajući osnivanje udruženja oboljelih od dijabetesa gdje, kako kaže, oboljeli imaju mogućnost da razmjenjuju iskustva, kao i da edukuju sebe, ali i druge o dijabetesu.

(Opština Trebinje)