230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Sutra se probija tunel na Čemernu

Proboj tunela preko planinskog prevoja Čemerno na magistralnom putu Gacko - Foča biće završen sutra, a riječ je o najdužem saobraćajnom tunelu u BiH, čija je ukupna dužina 2.109 metara, potvrdio je nadzorni inženjer radova Mihajlo Čobelić.

111029-cemerno

On je rekao da je ostalo još da se probiju 2,5 metra tunela, nakon čega slijedi njegova obrada sa prskanim betonom, priprema za hidroizolaciju pa betoniranje.

Podsjetivši da su radovi na proboju tunela počeli 15. aprila 2009. godine, te da su rokovi od nekoliko mjeseci "probijeni" zbog problema imovinske i geološke prirode, Čobelić je rekao da će radovi biti nastavljeni i tokom zime bez obzira na niske temperature.

"Nakon proboja velikog tunela radićemo na proboju malog, dužine 140 metara, od kojih je već završen proboj 60 metara", rekao je Čobelić.

Prilikom nedavne posjete gradilištu, predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić je istakao da je riječ o najzahtjevnijem projektu finasiranom iz Razvojnog programa RS, za koji neće biti probijena finasijska konstrukcija, napomenuvši da ima uvjerenje od izvođača radova da će projekat biti završen krajem sljedeće godine.

Projekat vrijedan 72 miliona KM, koji je započeo u septembru 2008. godine, predviđa izgradnju dva mosta, dva tunela i vijadukt. Do sada je završen veliki most od 409 metara u Trnovoj luci i radi se trasa puta od tri kilometra između mosta i malog tunela.

Dok ne budu završeni radovi na novoj trasi puta, kao i zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj preko planinskog prevoja Čemerno odvijaće se privremenom obilaznicom.

Gradnjom novog puta dužine oko devet kilometara, koji predstavlja jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Republici Srpskoj, putna komunikacija preko Čemerna biće skraćena za oko četiri kilometra, a predstavljaće i najkraću saobraćajnu vezu Srbije sa primorjem Crne Gore.