230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Probijen tunel na Čemernu

Proboj najdužeg saobraćajnog tunela u BiH, preko planinskog prevoja Čemerno, na magistralnom putu Gacko-Foča, završen je juče, a očekuje se da prva vozila ovom trasom puta prođu krajem iduće godine.

111031-tunel_cemerno

Dužina tunela je 2.109 metara, a njegov proboj, koji je počeo aprila 2009. godine, kasnio je nekoliko mjeseci zbog problema imovinske i geološke prirode.

Direktor preduzeća "Integral inženjering" Slobodan Stanković potvrdio je da je riječ o izuzetno teškoj izgradnji tunela.

- Nadam se da neće biti nekih novih okolnosti u vezi sa pitanjem geologije, niti da će se pojaviti klizišta koja bi mogla da poremete planirani rok završetka radova - rekao je Stanković i napomenuo da su geološki stručnjaci sa sarajevskog i beogradskog Univerziteta svakodnevno prisutni na terenu.

Rukovodilac gradilišta preduzeća "Integral inženjering" Mihajlo Čobelić je rekao da će uskoro uslijediti obrada tunela sa prskanim betonom, priprema za hidroizolaciju pa betoniranje.

U toku radova na projektu, zbog nepovoljne geologije, premještana su čitava brda, napravljeni novi potporni zidovi, a na pojedinim mjestima pravljeni su zasjeci i kosine do pet metara više nego što je predviđeno, kako se ne bi obrušavao materijal, a da bi se trasa osigurala.

Prilikom nedavne posjete radovima predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić je istakao da je riječ o najzahtjevnijem projektu finansiranom iz razvojnog programa RS za koji neće biti probijena finansijska konstrukcija. Radovi, za koje je Vlada RS izdvojila 72 miliona maraka, počeli su u septembru 2008. godine, a predviđena je izgradnja dva mosta, dva tunela i vijadukt. Do sada je završen veliki most od 409 metara u Trnovoj luci i radi se trasa puta od tri kilometra.

Gradnjom novog puta dužine oko devet kilometara putna komunikacija preko Čemerna biće skraćena za oko četiri kilometra, a predstavljaće i najkraću saobraćajnu vezu istočnog dijela Srpske sa primorjem Crne Gore.

Obilaznica

Dok ne budu završeni radovi na novoj trasi puta, kao i zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj preko planinskog prevoja Čemerno odvijaće se privremenom obilaznicom.

Od kada je počela gradnja nove dionice puta na magistrali Gacko-Foča, koja bi trebalo da obiđe problematični i među vozačima ozloglašeni prevoj Čemerno, sa obje strane planine nikla su gradilišta, a oko stotinu radnika svakodnevno se hvata u koštac sa divljom i do sada netaknutom prirodom.

(Glas Srpske)