230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Počela obnova Pavlove crkve u selu Doli

Početkom novembra ove godine, raščišćavanjem kamena i oslobađanjem zidova od naslaga nastalih tokom proteklih nekoliko vijekova, započeti su radovi na obnovi crkve Sv. Apostola Pavla u selu Doli, u brdu iznad Petropavlovog Manastira.

111103-manastir

Grupa mještana okolnih sela predvođena svojim parohom, jerejem Dragišom Tomićem, prvim grubim radovima započela je obnovu ovog hrama nadomak Pavlove pećine, koji je stradao i potpuno zapustio u vrijeme vladavine Turaka od kada i nije obnavljan. Tokom iskopavanja i vađenja kamena, istog dana je pronađena i kamena Časna trpeza koja je vijekovima ležala ispod ruševina. Pronađen je i kameni prag, a sav izvađeni kamen, ručno obrađen i isklesan, naslagan je na gomile nadomak crkve i pripremljen za ponovno zidanje.

111103-manastir1

Juče, na ruševinama ovog hrama o. Dragiša je prvi put posle nekoliko vijekova služio Svetu Liturgiju. U njoj su, osim pomenutih mještana koji su prethodnog dana započeli radove, učešća uzele i monahinje iz Petropavlovog Manastira i još neki od parohijana. Radost zbog vaskrsenja ovog hrama kroz Sv. Liturgiju, bila je još veća zbog neobično toplog i lijepog vremena. Radovi na crkvi biće nastavljeni i narednih dana.

111103-manastir2

(Eparhija ZHiP)