230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Svečano otvorene "Dučićeve večeri poezije 2011"

Tradicionalnom Svečanom akademijom pod nazivom „I ja ključar čudne lepote...", održanom sinoć u trebinjskom Domu kulture, zvanično su otvorene Dučićeve večeri poezije 2011. jedna od najznačajnijih pjesničkih manifestacija srpskog jezika, posvećena pjesniku Jovanu Dučiću.

111105-muzej_kosarka_ducic_084

Govoreći o Dučiću i značaju ove kulturne manifestacije u pozdravnoj besjedi, načelnik Opštine Trebinje dr Dobroslav Ćuk rekao je da se o "Dučićevim večerima poezije" odavno govori, mnogo zna, da je puno napisano i da se oko ove manifestacije sabiraju najbolji pjesnici i laureati sa raznih manifestacija u regionu.

111105-muzej_kosarka_ducic_101

Dr Ćuk je, ovom prilikom, podsjetio da Dučićeve večeri imaju štampanu hroniku i da će biti mnogo posla, ali i mnogo dragocjenih izvora kada se nekada bude ocjenjivao njihov kulturni značaj.

"Vjerujem da će ova pjesnička energija da živi i traje u Trebinju, gradu umjetnika i gradu kulture, jer mi taj imidž odavno gradimo i nadamo se da ćemo uskoro projekat grad kulture učiniti i administrativno stvarnim", ocijenio je načelnik Opštine Trebinje.

U tradicionalnoj besjedi o Dučiću pjesnik Adam Puslojić je rekao da je riječ o jednom od temeljnika srpskog pjesničkog pjevanja dvadesetog vijeka u cjelini.

111105-muzej_kosarka_ducic_112

"Dučić je uzor i svetionik i kao mogući primer uzornosti, pesnik u biću i kosmosu, beskrajne dubine jezičkih mogućnosti. Svi mi Dučića znamo i kazujemo jedni drugima, poveravamo kao kakvu svetinju, dar neba, a ipak ostaje nam oprez, stid i gorčina", rekao je, između ostalog, Puslojić.

U kulturno-umjetničkom programu Svečane akademije nastupili su: Lepomir Ivković, prvak Narodnog pozorišta Beograd; Jasmina Stoiljković, prvakinja Narodnog pozorišta Priština (Kosovska Mitrovica); Mješoviti hor SPD „Jedinstvo" Banjaluka (dirigent Nemanja Savić); Ana Rupčić, primadona Opere Narodnog pozorišta Beograd; Ljubodrag Bajić, prvak Opere Narodnog pozorišta Beograd; Nevena Živković, klavirska pratnja, Narodno pozorište Beograd; baletski umjetnici Tamara Pingović i Milan Rus, Jelena Bašić i Nikolina Nikčević, etno duet, Banjaluka; Valentina Milekić i Tijana Topić, duet soprana, Laktaši; Sonja Bobrek, klavirska pratnja, Laktaši.

111105-muzej_kosarka_ducic_089

111105-muzej_kosarka_ducic_084