230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Mediji kao bitan faktor zaštite žrtava nasilja u porodici

Danas je u hotelu "Leotar" u Trebinju održana reginalna obuka za pripadnike medija i subjektima zaštite od nasilja u porodici (osnovne i srednje škole, centri za socijalni rad, centri za mentalno zdravlje, domovi zdravlja, policija, sudovi i tužilaštva, predstavnici opština i komisija za ravnopravnost polova.

111107-gender_mediji_024

Cilj ove obuke, kojoj su prisustvovali članovi navedenih institucija, a koje su subjekti zaštite od nasilja u porodici, je bio da se unaprijedi njihova međusobna saradnja i da im se ukaže na trenutnu problematiku društvenog problema nasilja u porodici, kao i njihova bolja saradnja sa medijima.

"Ovim obukama pokušavamo da podignemo svijest i unaprijedimo saradnju između ovih institucija, po pitanju izvještavanja o nasilju u porodici, kako žrtva, kada se desi neki slučaj, ne bi bila dodatno traumatizirana. Takođe, u saradnji sa medijima pokušavamo da ukažemo da prije svega, zaštita žrtve bude u fokusu i samim tim pokušavamo izbjeći da medijsko izvještavanje bude senzacionalističko, već da ono bude društveno odgovorno i da se u tim prilikama ukaže na prevenciju zaštite žrtava nasilja u porodici.

111107-gender_dijana

Do sada je bilo dosta slučajeva medijskog senzacionalističkog izvještavanja po pitanju društvenih problema, ali reagovanjima Gender centra u proteklim godinama, situacija se dosta poboljšala i osjeti se pomak u sveukupnoj saradnji svih institucija odgovornih za zaštitu žrtava nasilja u porodici sa medijima. Može se primjetiti da su mediji sve više društveno odgovorniji, više osviješćeniji po pitanju ovih problema, jer znamo da su oni kao partneri jako važni i ako ne budu uključeni u ovu problematiku i podignu svijest javnosti, onda javnost neće ni biti osjetljiva na te probleme", istakla je za Lokoportal mr Dijana Tepšić, portparol Gender centra iz Banja Luke.

111107-gender_mediji_013

Predavačice na obukama su bile Milkica Milojević, diplomirana novinarka i Dragana Dardić, diplomirana novinarka.

111107-gender_mediji_026

Gender centar – Centar za jednakost i ravnopravnost polova Vlade Republike Srpske provodi 3 obuke „Kako koristiti medije za izvještavanje o nasilju u porodici" za subjekte zaštite od nasilja u porodici i lokalne medije u opštinama Trebinje, Prijedor i Bijeljina.  

111107-gender_mediji_019

111107-gender_mediji_047

Ova aktivnost je uskladu sa provođenjem „Strategije za borbu protiv nasilja u porodici u Republici Srpskoj do 2013. godine". Strategiju je izradio Gender centar Vlade RS koji i koordinira svim aktivnostima provođenja Strategije koja predstavlja strateški pristup u borbi protiv nasilja u porodici, što podrazumijeva multisektorsku saradnju i savezništvo na svim nivoima vlasti u cilju ostvarenja zadatih ciljeva.

Obuke su podržane iz sredstava projekta UNDP i UNFPA BIH „Sprečavanje i suzbijanje seksualnog i rodno zasnovanog nasilja u BiH".