230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Otvoren prvi "Festival nauke" u Trebinju

Pomoćnik ministra za tehnologiju RS Gordan Vukelić danas je u Domu mladih u Trebinju otvorio Prvi festival nauke RS, čiji je cilj popularizacija nauke među mladima, ali i stvaranje bolje komunikacije između građana i visokoškolskih institucija.

111107-prvi_festival_nauke_050

Otvarajući festival, Vukelić je istakao da je u današnjem društvu, kada je znanje najznačajniji tržišni kvalitet, veoma važno približiti nauku potencijalnim korisnicima, ali i kod mlađih generacija razvijati inovativni duh.

"Inovatori iz Republike Srpske pojavljuju se i na svjetskim smotrama i tamo dobijaju značajna priznanja, ali inovacija sama za sebe ne znači ništa, ukoliko se ne steknu svi drugi uslovi kako bi ona dospjela na tržište kao kompetentan proizvod", rekao je kaže Vukelić.

On je dodao da je za podršku sektoru nauke ove godine izdvojeno 2.600.000 KM, ali za podršku tehnološkim inovacijama tek 90.000 maraka.

U sali Doma mladih u vrijeme otvaranja Festivala veliki broj učenika organizovano je došao da se upozna o naučnoj praksi i tehnološkim patentima koje koriste visokoškolske ustanove Republike Srpske.

Na Prvom festivalu nauke u Republici Srpskoj učestvuje deset fakulteta iz cijele Srpske, a oni se posjetiocima predstavljaju sa više od 40 različitih demonstracija.

Prvi festival nauke u Trebinju otvoren je večeras do 18.00 časova, a organizator je Ministarstvo nauke i tehnologije RS.