230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

SO Trebinje usvojila akcioni plan prevencije maloljetničkog prestupništva i primjene alternativnih mjera

Skupština Opštine Trebinje usvajanjem "Akcionog plana prevencije maloljetničkog prestupništva i primjena alternativnih mjera" dalo je garanciju da će sve što je akcionim planom predviđeno, a zahtjeva podršku lokalne zajednice, biti i provedeno u periodu od 2012. do 2013. godine.

111108-UNICEF

Opsežan plan izradila je opštinska radna grupa projekta "Zaštita djece izložene riziku i djece u kontaktu sa pravosudnim sistemom u BiH" koji podržavaju Švedska agencija za razvoj (SIDA), Švicarska kooperacija za razvoj (SDC) i UNICEF. Projekat se uz terensku podršku nevladinih organizacija "Zdravo da ste" iz Banja Luke i "Biro za ljuska prava" iz Tuzle implementira u još osam gradova u BiH, gdje je također u toku procedura usvajanja akcionih planova kroz čije će se usvajanje mjere koje su predložili stručnjaci iz raznih oblasti vezanih za dječiju zaštitu i zaštitu djece u kontaktu sa pravosuđem, uvesti u sistem. U opštinama ne kriju zadovoljstvo što su ovakvi akcioni planovi usvojeni.

Identifikovali glavne probleme i odlučno krenuli u njihovo rješavanje

"Načelnik Opštine formirao je radnu grupu za opštinu Trebinje, koja je aktivno uključena u implementaciju projekta. U toku 2010. izvršena je procjena situacije na području opštine Trebinje po sektorima - opština, centar za socijalni rad, policija, pravosuđe, obrazovanje i nevladin sektor, te obavljena analiza maloljetničke delinkvencije i poremećaja u ponašanju, odnosno statističkih pokazatelja kojima raspolažu institucije koje se bave djecom u sukobu sa zakonom. Nakon izvršene analize, a na osnovu identifikacije potreba i problema, radna grupa je sačinila Akcioni plan za opštinu Trebinje koji je na kraju usvojila Skupština opštine", navodi se iz radne grupe iz Centra za socijalni rad u Trebinju.

Akcioni planovi dio su široke kampanje "Pravda za svako dijete" unutar koje su vođenje računa o najboljem interesu djece bez obzira da li su žrtve, svjedoci ili počinioci krivičnih djela, promocija alternativa lišenju slobode maloljetnika koje se treba koristiti kao zadnja mjera, i više truda u sprečavanju nasilja i prijestupništva samo neki od osnovnih principa. U sklopu projekta "Zaštita djece izložene riziku i djece u kontaktu sa pravosudnim sistemom u BiH" u Trebinju je otvorena posebno opremljena prostorija prilagođena za djecu u kontaktu sa pravosudnim sistemom, a slične prostorije spremne su i u Brčkom, Prijedoru kao i svim ostalim projektnim lokacijama. Akcioni planovi sadrže niz mjera do kojih su došli članovi radnih grupa uz multidisciplinaran pristup, uvažavajući prije svega potrebe djece kako bi se za njih stvorilo sigurno okruženje i obezbijedila pravda za svako dijete.