230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Obilježen Mitrovdan Krsna slava BORS-a

Lomljenjem slavskog kolača i osveštanjem žita, danas je u prostorijama opštinske Boračke organizacije Trebinje proslavljen Mitrovdan (Sveti velikomučenik Dimitrije) krsna slava Boračke organizacije RS.

111108-mitrovdan3

Slavskoj svečanosti prethodio je pomen borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu, služen u crkvi Svetog velikomučenika cara Lazara, u krugu nekadašnje kasarne „Vojvoda Luka Vukalović", nakon čega su delegacije opštinske Boračke organizacije i Opštine Trebinje, na čelu sa načelnikom dr Dobroslavom Ćukom, položile cvijeće u Spomen sobi 1991 – 1996.

Čestitajući slavu boraca RS, dr Ćuk je rekao da će Opština Trebinje i dalje činiti sve iz svojih nadležnosti da popravi socijalni status onih koji su najzaslužniji za slobodu koju živimo.

"Ovih dana provode se pripremne aktivnosti za izgradnju i treće zgrade u koju će biti smješteni stanovnici kolektivnog centra u Lastvi, ali i porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od I do IV kategorije, koje nisu riješile stambeno pitanje. Nastojaćemo da i u budžetu za narednu godinu planiramo sredstva za stipendiranje djece ovih boračkih kategorija. Jedino gdje nismo zadovoljni jeste činjenica da mnogi iz pomenutih kategorija još uvijek nisu zaposleni ili nemaju adekvatan posao", rekao je načelnik Opštine Trebinje u svom obraćanju članovima porodica poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i veteranima Trebinjske brigade. Dr Ćuk je prisutne podsjetio da je na Dan Trebinjske brigade Vojske RS (13. jul) konačno otkriven velelepni Spomenik braniocima Trebinja.

111108-mitrovdan2

Predsjednik Opštinske Boračke organizacije Trebinje Nedeljko Mićanović naveo je da u ovoj organizaciji postoji još petnaestak porodica poginulih boraca i ratnih vojnihinvalida od od I do IV kategorije koje nisu bile obuhvaćene ranijim projektima stambenog zbrinjavanja.

„Najveći problem koji opterećuje boračku populacije ipak je nedostatak posla, a za davno obećanu prednost prioritenog zapošljavanja borci će nastojati da se izbore u novom zakonu o pravima boraca koji je u izradi", rekao je Mićanović.

Vaso Kolak, predsjednik Odbora RVI opštinske Boračke orgaizacije kazao je daje zadovoljan odnosom Opštine Trebinje prema ovoj boračkoj kategoriji, ali, kako je istakao, za potpuno zadovoljtvo socijalnim statusom potrebno je mnogo više od učinjenog.

Centralna svečanost obilježavanja Svetog velikomučenika Dimitrija, krsne slave BORS-a, ove godine održana je u Loparama, dok je u Hercegovini najsvečanije bilo u Nevesinju, gdje se Mitrovdan obilježava i kao krsna slava Opštine.

(Opština Trebinje)