230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

U Trebinju obilježen Međunarodni dan djeteta

U cilju obilježavanja Međunarodnog dana djeteta (20.11.) koji se ove godine provodi u okviru projekta „Snažniji glas za djecu", danas je u Trebinju, u organizaciji Udruženja roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama „Sunce nam je zajedničko", prigodnim aktivnostima promovisana prava djeteta.

111117-djeca_biblio_djir_017 Ovom prilikom, na Trgu slobode i na platou ispred robne kuće, dijeljen je propagandni materijali o pravima djeteta, kao i o projektima koje se realizuju u ovoj oblasti.

111117-djeca_biblio_djir_004

Prema riječima Mijata Šarovića, izvršnog direktora Udruženja roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama „Sunce nam je zajedničko" iz našeg grada, koja je partner ove akcije na području trebinjske opštine, današnjim aktivnostima želi se skrenuti pažnja na prava djeteta, njihove potrebe, kao i čestu nebrigu odraslih za socijalno ranjive kategorije djece.

111117-djeca_biblio_djir_023

„Obilježavanjem ovog dana želimo skrenuti pažnju javnosti na prava djeteta. Poseban akcenat smo stavili na djecu sa posebnim potrebama i marginalizovanu djecu. U projektu pod nazivom „Snažniji glas za djecu" učestvuju organizacije iz BiH, a podržan je od strane Save the children (Norveška) i UNICEF-a. U okviru današnjeg obilježavanja uključen je i projekta „Sunčane radionice", finansiran od strane Evropske unije, a koji se realizuje u saradnji sa Centrom za socijalni rad Trebinje, u okviru projekta prekogranične saradnje sa udruženjima i ustanovama iz Crne Gore, u kome su naša djeca izradila neke proizvode i radove, koje danas predstavljamo", rekao je Šarović.

Obilježavanje dana djeteta provodi se u okviru projekta u koji su uključene 14 nevladinih organizacija iz BiH, koje se bave pravima djeteta, a nosilac projekta je sarajevska organizacija „Naša djeca".

111117-djeca_biblio_djir_022

Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske je za svih 13 porodilišta u RS obezbijedilo donacije - komplete posteljina za novorođenčad i pamučne pelene, ukupne vrijednosti 26. 000 KM.

Povod za ovu pomoć je Međunarodni dan djeteta koji se obilježava 20. novembra,

Ministar porodice, omladine i sporta Nada Tešanović i ministar zdravlja i socijalne zaštite Ranko Škrbić posjetiće u nedjelju, 20. novembra, porođajno odjeljenje Univerzitetsko kliničkog centra Banjaluka, gdje će uručiti 250 kompleta posteljina za novorođenčad i 650 komada pamučnih pelena.

U periodu od 22. do 25. novembra predstavnici Ministarstva porodice, omladine i sporta podijeliće u porodilištima u Mrkonjić Gradu, Prijedoru, Gradišci, Prnjavoru, Derventi, Doboju, Trebinju, Nevesinju, Foči, Istočnom Sarajevu, Zvorniku i Bijeljini 650 kompleta posteljina i 3350 pamučnih pelena.

Međunarodni dan djeteta obilježava se na datum kada je 1959. godine Generalna skupština UN-a usvojila Deklaraciju o pravima djeteta, a trideset godina kasnije usvojena i Konvencija o pravima djeteta.