230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Obilježena sedmica Međunarodnog obrazovanja

U Američkom kutku u Narodnoj biblioteci u Trebinju danas je obilježena sedmica Međunarodnog obrazovanja, gdje održano predavanje inspirisano temom upoznavanja drugih naroda kroz obrazovanje i učenje o njihovim običajima.

111118-kutak

Gospođa Sunshine Ison, koja radi kao ataše za obrazovanje i kulturu u Američkoj ambasadi u Sarajevu, održala je predavanje inspirisano upravo temom upoznavanja drugih naroda kroz obrazovanje i učenje o njihovim običajima.

111117-djeca_biblio_djir_043

Ona je govorila o istorijskim i kulturološkim aspektima izrade tradicionalnih američkih pokrivača (quilts, patchwork). Posjetioci su imali priliku vidjeti i dotaći nekoliko izloženih primjeraka ovog interesantnog ručnog rada, te saznati tumačenje ličnih, emotivnih poruka i važnosti ovih rukotvorina za svaku porodicu koja drži do tradicije. Ovdje je prikazana i druga strana Američke kulture, a to su ručni radovi, koji su daleko od potrošačkog društva, Holivuda i masovne produkcije. To je umjetnost koja nosi emotivnu vrijednost tako da prave primjerke ovih rukotvorina teško da možete kupiti jer ih ljudi ne prodaju, već poklanjaju jedni drugima.

U drugom dijelu izlaganja, Sunshine Ison je uputila mlade ljude koji su zainteresovani za školovanje u inostranstvu na programe razmjene i mogućnosti studiranja u SAD-u, te načinima apliciranja i dobijanja stipendija.

Nakon ovog predavanja, predstavnici nevladinih organizacija iz Trebinja koje se bave pitanjima uloge žena u drušvu, prisustvovali su sastanku sa Sunshine Ison, gdje su se upoznali sa novim projektima i grantovima koje u svom programu rada nudi Američka ambasada, a na koje su pozvane da apliciraju i organizacije iz Istočne Hercegovine.