230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Crkva Svetih Arhanđela - Uskoro završetak radova

Na uzvišenju iznad Trebinja u Hrupjelima blista se u poslednjih par godina crkva Svetih Arhanđela, sagrađena na nekada austrougarskom utvrđenju, kuli ili „fortici" kako je zovu stariji trebinjci.

111116-crkva_sv_Arhandjela_076

Gradnja hrama počela je 2007. godine, a sredinom 2008., godine njene kupole su krasile naš grad. Eparhija Zahumsko Hercegovačka je do tada bila jedini investitor radova. Od tada, većim ili manjim intezitetom, izvode se završni radovi, prilozima dobrih ljudi, među kojima se izdvaja g. Dragan Čolaković, fočak koji živi i i radi u Beogradu, bez čije pomoći ne bi moglo da bude izvedeno većina od urađenog.

111118-crkva

Pomoć je stizala i od Opštine Trebinje, HET-a, Vatrogasnog Društva Trebinja i mnogih drugih. Tako su 2008. prilozima parohijana kupljena i postavljena zvona. 2009. godine je ugrađen je mermerni pod sa mozaikom, postavljena velika crkvena vrata, nabavljeni sasudi potrebni za sveta bogosluženja. 2010. postavljena je ograda na trijemu i renoviran gornji sprat kule na kojoj je crkva sagrađena.

U ovim novembarskim danima 2011. godine, koji po vremenskim prilikama više podsjećaju na majske nego na poznojesenjske, radovi u hramu sv. Arhanđela su u velikom zamahu. Urađen je premaz/hidroizolacija u unutrašnjosti crkve, nakon čega su svi zidovi gletovani i okrečeni. Rađena je i spoljašnja hidroizolacija specijalnim silikonima i glet masama nabavljenim u Njemačkoj, te određeni limarski radovi na krovu. U toku je postavljanje podnog kamena u trijemu , površine 70 m2, kao i izgradnja kamenog zida/ograde na stepeništu koje vodi do crkve, koje će takođe biti popločano. Istovremeno, renovirano je i prizemlje kule, u kome je osposobljena sala za opšte namjene, koja će da posluži parohijanima za sastanke u raznim prilikama. U skoroj budućnosti će biti nabavljeno i sve što je potrebno za rad kuhinje što će ovaj dio objekta privesti krajnjoj namjeni. Ukupna vrijednost radova koji su trenutno u toku je približno 30.000 KM. Slijedeća važna stavka u završetku gradnje je svakako ikonostas, a planovi su da on bude urađen u toku naredne godine, kao i finalni radovi na uređenju porte, kako bi crkva bila spremna za Veliko Osvećenje.

111116-crkva_sv_Arhandjela_071

Inače, u crkvi Svetih Arhanđela se već gotovo dvije godine služi Služba Božija svake nedelje. Narod aktivno učestvuje u bogosluženjima, pa će tako i ovi radovi koji su crkvu učinili ljepšom zasigurno biti podsdtrek za još aktivnije učešće. Crkva slavi kao Krsnu Slavu Sabor Svetog Arhanđela Gavrila (26.jul), a proslavlja i sv. Arhanđela Mihaila, Aranđelovdan (21. novembar).