230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Bez katastrofalnih poplava u budućnosti

Katastrofalne polave koje su posljednih godina zahvatile područja Republike Srpske neće se ponoviti u skorijoj budućnosti, a kao preventivno djelovanje na rizičnim područjima su urađeni kanali i nasipi, izjavio je u Trebinju direktor Republičke uprave Civilne zaštite Milimir Doder.

111123-potrosaci

"Vlada RS je usvojila metodologiju za identifikaciju rizika na osnovu kojih će se napraviti kvalitetni planovi za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća na koje nije imun prostor RS", naglasio je Doder na seminaru "Identifikacija i procjena rizika u RS i BiH", koji je organizovan u saradnji sa Ministarstvom bezbjednosti BiH i Agencijom za vanredne situacije Danske.

Govoreći o preventivnim djelovanjima na području Hercegovine, kada je riječ o poplavama, Doder je ponovio da je na području opštine Bileća na plavinim područjima predviđena izgradnja kanala, tvrdeći da polava na tim područjima više neće biti.

Doder je naveo da je, prvenstveno, neophodno osposobiti ljude na lokalnom nivou kako bi mogli u početnoj fazi da se suprostave elementarnim nepogodama, a da se, ukoliko takva pojava nadvlada njihove snage, zatraži šira podrška svih drugih struktura.

Predstavnik Agencije za vanredne situacije Kraljevine danske Šefik Muhić podsjetio je da je Danska uložila oko 200.000 evra za operativne centre u BiH, koje imaju mogućnost da pruže adekvatnu koordinacuju, komunikaciju i transfer usljed velikih nesreća i katastrofa.

On je istakao da Danska želi da prenese i drugim zemljama znanje, iskustva i vještine koje mogu da pomognu da bi se identifikovali i locirali rizici, te način operativnog i preventivnog djelovanja kako bi posljedice bili minimalne.

Načelnik opštine Trebinje Dobroslav Ćuk je istakao da su lokalne nadležne službe posljednjih godina spremno i na profesionalan način odgovarale na sve prirodne pojave, te dodao da se mora raditi na obrazovanju i prevenciji ljudi, koji često iz neznanja dovode do rizika.

Seminaru su prisustvovali rukovodioci Civilne zaštite sa područja istočne Hercegovine i sarajevsko-romanijske regije.