230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Agrokop: Radnici hoće plate

Radnici Poljoprivrednog preduzeća "Agrokop" Trebinje treći dan za redom okupili su se ispred hangara sa mehanizacijom u vinogradima u Petrovom polju, iskazujući nezadovoljstvo zbog neisplaćenih plata i toplih obroka, te neuplaćenih doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje.

111123-agrokop

Radnici smatraju da je stečaj rješenje za tešku sitaciju u preduzeću koje ima tridesetak stalno zaposlenih.

Predsjednik sindikata "Agrokopa" Goran Fržović tvrdi da radnicima nisu isplaćene tri plate i od tri do 12 toplih obroka, a da radni staž nije uplaćivan od dvije do četiri godine.

On navodi da se članovima sindikata od plate odbija članarina, ali da se novac ne uplaćuje na račune sindikata, te dodaje da su u preduzeću zbog dugovanja isključeni struja, voda i telefoni.

Fržović ističe da direktor "Agrokopa" Nevenko Kuvač nije ponudio nikakvo rješenje za prevazilaženje krize u "Agrokopu".

Kuvač kaže da radnici nisu smjeli da prekinu rad u ovom periodu, jer je zimska priprema vinograda veoma važna, te podsjeća da je zbog zapuštenih vinograda predhodnih godina ove jeseni bio manji rod grožđa.

On je rekao da je posljednja plata radnicima isplaćena krajem septembra, te da je sav novac od prodaje grožđa iskorišten za plate stalno zaposlenima i sezoncima.

Kuvač dodaje da nisu isplaćene plate za avgust, septembar i oktobar, ali da su izmirena sva dugovanja radnicima iz predhodnih godina i nabavljena nafta za zimsko oranje.

"S obzorom da je prioritet bio da se novcem od prodatog grožđa ispoštuju radnici i sezonci, nismo platili struju, vodu i telefon", kaže Kuvač.

On je potvrdio da je 3. decembra zakazana Skupština akcionara na kojoj će se razgovarati o prodaji akciji manjinskog vlasnika, ali nije želeo da precizira kome su prodate akcije manastira Tvrdoš.

Radnici tvde da su dugovi preduzeća oko četiri miliona KM, a Kuvač kaže da je to znatno manja cifra od vrijednosti imovine "Agrokopa".

(foto: arhiva)