230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Završena akcija pošumljavanja goleti

Proteklih dana, u organizaciji Odreda izviđača Trebinje, u partnerstvu sa Centrom za socijalni rad i Centrom za gazdovanje kršom Trebinje, na lokalitetu Gornje Grančarevo zasađeno je 2.400 sadnica drveća (1600 crnog bora i 800 košćele).

111129-posumljavanjei03

"U nedelju smo imali aktivnost sađenja zadnjih sadnica i ograđivanje terena. Postavljanjem ograde završena je aktivnost na pošumljavanju 2 hektara na lokaciji Gornje Grančarevo.

Ova aktivnost se odvija u okviru projekta „Zajedno za sigurniju, ljepšu, zdraviju i zeleniju okolinu" koji se realizuje u sklopu UNDP-ovog projekta „Jačanje lokalne demokratije/demokracije II – LOD II" kojeg finansira Evropska unija u iznosu od 1,5 miliona evra.

· Ciljevi projekta su:

· Podizanje nove zelene površine na lokalitetu Krilo-Prisoje, MZ Lastva, na površini 2 ha. sadnjom 2400 sadnica četinara i lišćara, u periodu septembar-decembar 2011. god.

· Podizanje ekološke svijesti djece i mladih, stvaranje odgovornog odnosa prema životnoj sredini njihovim aktivnim učešćem u rješavanju ekoloških problema.

· Poboljšanje materijalnog položaja 20 socijalno ugroženih porodica kroz društveno korisni rad njihovih radno sposobnih članova.

Partneri na projektu su Centar za socijalni rad Trebinje i Centar za gazdovanjem kršom Trebinje. U akciji pošumljavanja učestvovalo je 20 lica, korisnika usluga Centra za socijalni rad iz socijalno ugroženih porodica (od kojih je 13 porodica gdje su oba roditelja nezaposlena i 7 jednoroditeljskih porodica koji su takođe nezaposleni) i 12 volontera odreda izviđača „Trebinje". Radnim angažovanjem 20 lica iz socijalno ugroženih kategorija, na podizanju zelene površine, uz odgovarajuću novčanu naknadu, direktno se utiče na poboljšanje materijalnog statusa 20 porodica, odnosno 82 njihova člana. Aktivnosti na pošumljavanju su otpočele polovinom oktobra, kada smo uklonili nepoželjno rastinje i pripremili teren za sadnju. Po nabavci sadnica, u toku dva vikenda posađeno je 2400 sadnica crnog bora i košćele, a zatim teren ograđen bodljikavom žicom kako bi se sadnice zaštitile od životinja.

Paralelno sa podizanjem zelene površine teče i aktivnost na podizanju ekološke svijesti kod djece i mladih za koje realizujemo ekološke radionice (ukupno će biti realizovano 8 radionica) i izlete u prirodu sa ciljem prikupljanja sjemena i praktičnog rada na terenu. Ovim aktivnostima je obuhvaćeno 30 djece iz sve tri osnovne škole u Trebinju. Ova aktivnost je otpočela u oktobru i trajaće do kraja decembra. Po završetku ovih aktivnosti planiran je okrugli sto na kome ćemo prezentovati rezultate projekta i primjere dobre prakse," istakao je za Lokoportal vođa Odreda izviđača Trebinja, Nebojša Ratković.