230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Promijenjen Nacrt Zakona o socijalnoj zaštiti: Veća prava i benificije korisnika

U Trebinju je danas, u organizaciji Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske održana javna rasprava o Nacrtu zakona o socijalnoj zaštiti.

111129-nacrti02

Prema riječima Mire Ćuk, direktora Centra za socijalni rad Trebinje i nacionalnog koordinatora za razvoj sistema socijalne zaštite RS, novine u ponuđenom Nacrta, u odnosu na prethodni Zakon, odnose se na veća prava i beneficija korisnika u smislu većih novčanih iznosa.

„Takođe, Nacrtom se mnogo preciznije definiše dio vezan za postupak ostvarivanja prava, kao i vezan za osoblje koje radi u sistemu socijalne zaštite. Po prvi put se uvodi samostalno obavljanje djelatnosti u socijalnoj zaštiti i što je važno, Nacrtom zakona se predlaže novi sistem finansiranja, tako što bi Republika više učestvovala u finansiranju prava u socijalnoj zaštiti", navela je Mira Ćuk, dodavši da bi Republika time preuzela obavezu finansiranja 50% za dva najveća prava u socijalnoj zaštiti, odnosno njegu i pomoć drugog lica i novčanu pomoć.

Inače u RS ima blizu 16 hiljada korisnika njege i pomoći drugog lica, te uz značajan broj korisnika novčane pomoći, izdvajanja Republike za ove namjene, uz stalna sredstva, biće povećana za 16 miliona KM, koji iznos će trebati da obezbijede i opštine u RS, pojasnila je direktor trebinjskog Centra za socijalni rad.

111129-nacrti01

Ističući da se novim zakonom znatno poboljšava položaj korisnika u smislu povećanja broja prava, Mira Ćuk je dodala da većim učešćem Republike u finansiranju ove oblasti, opštine dobijaju veći prostor da razvijaju i druge oblike zaštite i zadovoljavaju druga prava koja odgovaraju specifičnim potrebama korisnika.

„Usvajanjem novog zakona obezbijediće se uslovi za kvalitetniju socijalnu zaštitu", zaključila je Mira Ćuk.

Današnja javna rasprava o Nacrtu zakona o socijalnoj zaštiti u Trebinju provedena je za područje trebinjske regije – odnosno opštine Istočni Mostar, Berkovići, Nevesinje, Gacko, Ljubinje, Bileća i Trebinje.