230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Obilježen Međunarodni Dan invalida

Prigodnom svečanošću i druženjem osoba sa invaliditetom u prostorijama kluba Saveza slijepih, danas je u Trebinju obilježen Međunarodni dan invalidnih lica, 3. decembar.

111202-slijepi01

 

Ističući da je, bez obzira na trenutnu ekonomsku situaciju, položaj invalida na prostoru istočnohercegovačkih oopština značajno bolji u odnosu na prethodni period, izvršni direktor Udruženja roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama „Sunce nam je zajedničko" Mijat Šarović je rekao da su udruženja invalidnih lica, uz podršku lokalne zajednice, razvila niz projekata koja su omogućila ovoj kategoriji stanovništva da svoje potrebe i probleme rješavaju na nivou lokalne zajednice.

„Opštine Istočne Hercegovine imaju jedan od najbolje razvijenih sistema brige o osobama sa invaliditetom u okruženju. U 4 opštine postoje dnevni centri za za rad sa djecom sa posebnim potrebama. I ostala udruženja imaju svoje prostore za rad u kojima razvijaju svoje programe. Osim toga, kroz novčana davanja, sve istočnohercegovačke opštine su svojim proširenim pravima omogućila veća novčana primanja za teže invalide. Primjera radi, Opština Trebinje je, uz zakonski iznos od 41 KM, ovim osobama obezbijedila još 175 KM nadoknade", rekao je Šarović.

111202-slijepi03

Šarović je ovom prilikom izrazio uvjerenje da će i novi zakon o socijalnoj zaštiti na nivou RS, koji je u izradi, popraviti položaj invalidnih lica.

Čestitajući Međunarodni dan invalidnih lica, načelnik Opštine Trebinje dr Dobroslav Ćuk je istakao da borba za status invalidnih lica u društvu mora da bude kontinuirana, te dodao: „Poslednjih godina vidan je napredak kada je u pitanju položaj ove kategorije stanovništva u našoj lokalnoj zajednici. Arhitektonskih barijera više nema u našem gradu. Uz aktivnosti Centra za socijalni rad Trebinje i lokalne samouprave, značajno je unapređen sistem svih oblika i nivoa socijalne zaštite."

Dr Ćuk je ovom prilikom istakao da će lokalna zajednica aktivno učestvovati u izradi novog zakona o socijalnoj zaštiti, kako bi položaj ove populacije bio na potrebnom nivou.

Inače na prostoru opštine Trebinje djeluje šest udruženja koje se bave zaštitom lica sa invaliditetom: RVI, roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama „Sunce nam je zajedničko", slijepih i slabovidih, paraplegičara, gluvih i nagluvih,invalida rada.

(Opština Trebinje)