230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Novi zakoni o lokalnoj samoupravi i funkcionerima

Danas je u Trebinju, u organizaciji Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske održana javna rasprava o dva nacrta zakona, odnosno o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, te Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona stausu funkcionera jedinica lokalne samouprave.

111212-javna_rasprava_009

Pomoćnik ministra za upravu i lokalnu samoupravu u Vladi RS Milanka Šopin, govoreći o novinama u Nacrtu zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave, istakla je da prema sadašnjem Zakonu kada načelnik opštine bira načelnike odjeljenja, procedura predviđa da je neophodno da se provede javni konkurs, da se izabere komisija za izbor, te da izbor ovih funkcionera verifikuje skupština opštine.

„Nacrtom novog zakona skupštine opština izdvojene su iz te procedure, a nova rješenja predviđaju da načelnike odjeljenja, kao dio izvršne vlasti, bira načelnik opštine, uz proceduru konkursa, ali bez skupštinske verifikacije, dok sekretare skupština opštine imenuju skupštine i njegov mandat je vezan za mandat skupštine", rekla je Milanka Šopin.

Prema njenim riječima, na ovaj način će se smanjiti konfliktne situacije između skupštine i načelnika, s tim da se kroz zakon ostavi mogućnost da svi adekvatno obavljaju povjereni krug ovlaštenja.

„Zbog ogromnog značaja za građane i najvašnijeg oblika mjesne samouprave, nova zakonska rješenja preciznije definišu status i ulogu mjesnih zajednica, ali nije planirano da mjesne zajednice dobiju status pravnog lica" pojasnila je neke izmjene u Nacrtu zakona o izmjeni Zakona o upravi i lokalnoj samoupravi Milanka Šopin, dodajući da su Nacrtom zakona precizirane odredbe koje se odnose na način obezbjeđivanja sredstava za potrebe mjesnih zajednica, kao i oblasti u kojima građani ostavaruju svoje interese u mjesnim zajednicama.

Kako je dalje pojasnila pomoćnik ministra uprave i lokalne samouprave u Vladi RS Milanka Šopin, novim zakonskim rješenjima stvara se i obaveza za obuku službenika, što se definiše kao pravo, ali i obaveza službenika i dio je disciplinske odgovornosti, te se, kao nova kategorija, uvodi planiranje zapošljavanja koje prati budžetsko planiranje.

„Kroz ovaj zakon neće se ostavriti željeni nivo decentralizacije koji je otvoren stupanjem na snagu Zakona o upravi i lokalnoj samoupravi 2005. godine, a osnovni razlog je ekonomska kriza koja onemogućava provođenje fiskalne decentralizacije i nekih radikalnih zakonskih rješenja" zaključila je Šopin.

Kako je istakla Milanka Šopin ovim novi zakono usklađen je i sa nekim drugim zakonima, kao što je prenos prava svojine na kapitalu u komunalnim preduzećima po kome je ta svojina prešla na skupštine opština.

111212-javna_rasprava_007

Javna raspravu Trebinju po nacrtima navedih zakona provedena je za opštine istočnohercegovačke regije i prva je u nizu koje će se provesti u narednom periodu prema odluci Vlade RS.

(Opština Trebinje)