230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Uspješno završene "Sunčane radionice"

U Trebinju je danas, u organizaciji Centra za socijalni rad i Udruženja roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama „Sunce nam je zajedničko" iz Trebinja, održan završni okrugli sto projekta Osobe sa invaliditetom u središtu društvene kohezije „Sunčane radionice", na kome su predstavljeni rezultati projekta i publikacija pod nazivom „Sunčane radionice" iskustva projekta - dobra praksa.

111223-okrugli_sto

Ističući da su rezultati projekta značajni za zajednicu, te da su zacrtani ciljevi ostvareni, a prvi i osnovni je socijalno uključivanje osoba sa invaliditetom u društveni život i ostvarivanje prava tih osoba, Ljiljana Perović, kordinator projekta, je dodala: „Ostvareni rezultati su značajni za ovu populaciju. Posebno kada je u pitanju zapošljavanje osoba sa invaliditetom , zatim senzibilizacija ukupne zajednice prema ovim osobama, te upoznavanje njihovih porodica sa pravima koje mogu da ostvare".

U okviru završnog okruglog stola predstavljena je i brošura „Sunčane radionice- primjeri dobre prakse", koja obuhvatila sve provedene aktivnosti značajne za realizaciju ovog projekta.

Učesnici završnog okruglog stola bili su predstavnici partnera u projektu - osobe sa invaliditetom i članovi njihovih porodica, predstavnike organizacija koje okupljaju osobe sa invaliditetom, poslodavaca, te Opštine Trebinje i stručnjaci iz ove oblasti.

111223-okrugli_zgrada_004

Inače, Projekat je realizovan u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) Programa prekogranične saradnje BiH i Crne Gore, a u partnerstvu sa Udruženjem za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju iz Nikšića i Zavodom za zapošljavanje Crne Gore – Biro rada Nikšić.

Ukupna vrijednost projekta je 145 hiljada evra, od čega je Evropska Unija na području naše opštine realizovala 75 hiljada evra, ili 67 %, a ostatak sredstva obezbijedio je Centar za socijalni rad Trebinje i partneri u projektu.