230816 baner dineco 650x170 05
230601 anis rentacar baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Gimnazija dobija robotizovni teleskop

Zahvaljujući donaciji Srpskog dobrotvornog društva ''Jovan Dučić'' iz Toronta (Kanada), Astronomska sekcija Gimnazije ''Jovan Dučić'' i članovi Trebinjskog Astronomskog Udruženja bi tokom februara trebali dobiti robotizovani teleskop.

111225-Celestron_Nexstar

Radi se o modernom teleskopu (NTT-New Technology Telescope) Celestron NexStar 8 SE, vrijednosti 3.000 KM. Teleskop je katadioptričkog tipa SC (Schmidt - Cassegrain) promjera objektiva od 20-cm. Potpuno je kompjuterizovan sa 9 brzina traganja, 3 mogućnosti praćenja (Sideral, Solar, Lunar), sa mogućnošću priključka GPS (Global possitioning satelite) aparata, automatskim traganjem i praćenjem nebeskih objektima kojih u ugrađenom procesoru ima više od 40.000, i još mnogim tehnološkim dodacima. Ovim robotizovanim teleskopom Trebinjska gimnazija će biti astronomski gledano, najmodernija državna institucija u Republici Srpskoj, a astronomi amateri našeg grada će imati priliku da ovom ''pokretnom opservatorijom'' pokažu svim zainteresovanim sugrađanima ljepote neba.

Miro Ilić predsjednik Trebinjskog Astronomskog Udruženja je vlastoručno pokrenuo inicijativu nabavke ovog teleskopa, a ostvarena je ličnim trudom gospodina Jakov Vica, člana uprave SDD ''Jovan Dučić'' iz Toronta. Jakov Vico je porijeklom Trebinjac i nekadašnji učenik gimnazije u Trebinju, a i većina članova SDD ''Jovan Dučić'' iz Toronta je porijeklom sa područja Istočne Hercegovine. I ranije ovo društvo naših Srba iz Kanade pomagalo je Trebinju doniravši instrumente i pomagala bolnici u Trebinju i invalidima-amputircima u vrijednosti više od 35.000 KM. Dogovoreno je da se teleskop pošalje u Trebinje početkom januara 2012. kad prođu praznične gužve.