230816 baner dineco 650x170 05
240605 bas ta optika baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

U Trebinju prikazan dokumentarni film "Garavice" autora Dragana Radovića

Protekle noći je u bioskopu Kulturnog centra Trebinje prikazan dokumentarni film „Garavice” autora Dragana Radovića koji govori o jednom od najvećih stratišta srpskog naroda kod Bihaća, ali i drugim stratištima u tom dijelu Krajine tokom Drugog svjetskog rata.

240619 garavice

Autor Radović je rekao da je rad na filmu trajao prethodne tri godine, prikupljeno je više od tri hiljade dokumenata i intervjuisano dvadeset sedam svjedoka.

„Ono što je urađeno u prethodne tri godine istraživanja umnogome prevazilazi jedan dokumentarni film zato što je prikupljeno mnoštvo dokumenata iz brojnih arhiva, koji su do sada nepoznati javnosti i nisu nigdje bili objavljeni. Veliki posao je bio i pronaći stratišta srpskog naroda u Bihaćkoj krajini koja su ostala zabačena i zaboravljena”, kazao je Radović.

Profesor istorije Dejan Škrivan smatra da je naša obaveza da uspostavimo kulturu sjećanja, a to se postiže upravo projekcijom ovakvih filmova i pisanjem istorijskih romana:

„Razmjere i brutalnost tih zločina svakog razumnog navode na pitanje zašto su se desili i šta možemo uraditi da se oni više ne dešavaju. Krajem rata naše žrtve su po drugi put osuđene na zaborav, a i zaborav je zločin. Film ‘Garavice’, koji govori o našim žrtvama, jedan je od načina da ih otrgnemo od zaborava”.

Projekciju dokumentarnog filma „Garavice” organizovali su Zadužbina Knez Miroslav Humski, fondacija „Zaboravljeni korijeni” i Kulturni centar Trebinje.