230816 baner dineco 650x170 05
240605 bas ta optika baner

200601 market99 baner

220201 luxtravel baner
 
 
 
 
Vijesti Trebinje

Monodrama "Nenapisana pisma" na platou Muzeja Hercegovine

Obavještavamo vas da će u utorak, 9. jula u 20 časova na platou Muzeja Hercegovine u Trebinju biti priređeno izvođenje monodrame „Nenapisana pisma” u izvođenju prvakinje Narodnog pozorišta u Beogradu Vanje Milačić.

240705 Nenapisana pisma

Ova predstava će biti izvedena u okviru pratećeg programa izložbe „Dodirom kroz stvaralaštvo Nadežde Petrović“ koja je nastala u saradnji Muzeja savremene umjentosti Republike Srpske i Umetničke galerije Nadežde Petrović u Čačku, a čiju postavku možete pogledati do 17. jula u Muzeju Hercegovine.

Monodrama „Nenapisana pisma“ predstavlja život i stvaralaštvo Nadežde Petrović kroz dijalog i obraćanje velikom umjetniku i prijatelju Ivanu Meštroviću. Izvođenje u centar pažnje postavlja lik Nadežde Petrović – velike srpske slikarke, dobrotvorke, žustre govornice, fotoreporterke, bolničarke i heroine Prvog svjetskog rata. Kroz ovu monodramu dobijamo novo viđenje njenog umjetničkog opusa ali i njeno sagledavanje tadašnjih društvenih prilika u čijem centru stoji žena. Veličina Nadežde Petrović je u tome što je upravo čitav svoj život posvetila borbi – borbi za umjetnost, slobodu i pravdu.

Inspirisana slojevitom ličnošću ove znamenite Srpkinje, njenim emotivnim i umjetničkim nedoumicama, položajem umjetnika u tadašnjoj Srbiji i ondašnjim političkim previranjima, Milkica Miletić, književnica iz Čačka je oživjela lik Nadežde Petrović u svom tekstu „Nenapisana pisma“, koji je za scenu adaptirala i režirala Nataša Radulović. Glumica Vanja Milačić samo predvodi veliki ženski tim koji stoji iza ove predstave. Scenografiju je uradila Marija Lukić „Shabby Chic Design“ iz Čačka, kostim Marta Čkonjević studentkinja na odsjeku kostima u Beogradu, a originalnu muziku napisala je Ana Krstajić, kreativni ambasador nacionalne platforme Srbija Stvara, dok dizajn potpisuje Ana Krbanjević dizajnerka iz Beograda. Inspicijent predstave je Sanja Mimica.

Monodrama „Nenapisana pisma“ je trebalo prvobitno da bude prikazana na otvaranju izložbe „Dodirom kroz stvaralaštvo Nadežde Petrović“ u Muzeju Hercegovine u Trebinju ali je iz opravdanih razloga pomjerena za navedeni datum.